STEM ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

STEM ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

STEM ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

В STEM ателието на първа група „Мики Маус“, с ръководител г-жа Илияна Иванова, дейностите през месец февруари бяха посветени на Математиката. Децата упражняваха придобити представи за числата до 3 и сравняваха предметни групи  в STEAM игра за баланс. Изследваха, откриваха и назоваваха геометрични форми и създадоха елементарни обекти от геометрични фигури. Развиваха своята логика, внимание и въображение с играта „Танграм“. В игра за кодиране с роботизирани зайчета упражняваха пространствената си ориентация, определяха и назоваваха посоки. Проектираха и изработиха макет „Ден и нощ“ чрез който уточниха представите си за частите на денонощието.

Децата от втора група „Слънчице“, с ръководител на ателието г-жа Тихомира Недялкова, също се занимаваха с Математика. Чрез игра за кодиране, с помощта на роботизираните зайчета, децата определяха мястото на предмет спрямо собственото си местоположение, измерваха разстояние, ориентираха се по основните посоки и изработиха активна пътечка, чрез която да се ориентират в пространството. В игрите с роботизираното мишле (интерактивна STEM играчка)  децата се запознаха с основите на  програмирането, кодирането, решаваха проблеми. С интерактивна игра „Числов баланс“ си обясниха понятията „поравно“, „повече“ и „по-малко“, отброяваха до 5 и сравняваха предметни групи до 5 предмета, като използваха флаш карти.

За по-големите деца февруари беше месец на Науката.

В ателието на трета група, с ръководител г-жа Кристина Стоянова,  децата изработиха макет на движеща се кукла, затвърдиха представите си за  някои основни части на човешкото тяло и обогатиха базовия си речник с нaучни термини.  Изработиха модел на обект, който използва движението на въздуха и  вятъра като източник на енергия, наблюдаваха движението на въздуха. Търсиха причини за движението на ветропоказателя в експерименти с него. Изработиха макет на дихателен процес, за да разберат и обяснят процеса „дишане“.  Проведоха експеримент с макета и достигнаха до изводи за важността на белите дробове в човешкото тяло. Експериментираха с вода и други течности, търсиха причини за случващото се, вадиха изводи и ги обсъждаха.

В STEM ателието на най-големите деца от четвърта група „Мечо Пух“, с ръководител г-жа Павлина Симеонова, заниманията с Наука бяха вълнуващи и интересни. Децата експериментираха с „Дишащи растения“ и  „Потящи растения“. Чрез наблюдения и експерименти обогатиха знанията си за жизнения цикъл на растенията и животните и получиха начални познания за процесите на дишане и пренос на вода в растенията. В експерименти и визуализации на „Бели дробове“, разшириха познанията си за дихателната система на човека. С упражнения в игрите  „Издухване на топче“, „Въздушна играчка“ получиха  познания за „въздушна струя“. Разшириха знанията си за земните пластове,  експериментираха с модел на изригващ вулкан. Имитираха трусове и измерваха земетръсни сили с интерактивните играчки „Сеизмограф”, „Лава лампа”. Проведоха експерименти с вещества с различна плътност и получиха начални познания за флуидите и техните свойства.

Заниманията в STEM ателиетата продължават с още интересни предизвикателства…

 

https://youtu.be/MqPE2PZJEBA

https://youtube.com/shorts/lhzxAJmBwUQ?feature=share

https://youtube.com/shorts/gpf-_DrgHIw?feature=share

https://youtube.com/shorts/oMVQy42eqD4?feature=share